Tündérkert Panzió

Tündérkert Panzió

Viszák

Viszák falu Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park területén helyezkedik el.

Közepesen nagy település és lakosainak száma az utóbbi 30 évben 386-ról 287 főre csökkent. Az Őrség szívében található falu Őriszentpétertől 12 km-re fekszik.

Az őrségi táj szépsége, hangulata, az itt élők hagyományai, vendégszeretete egyaránt vonzó az ide látogató vendégek körében. Ebben a varázslatos kis faluban található a vendégházunk, a falu szélén, közel a természethez.

Csendes, családias és kellemes környezetet biztosító vendégházunk 2015 októberében került átadásra,a mai kor igényeinek megfelelő technikával épült, felújított régi kódisállásos ház.

A házban négy szoba található, két szoba saját zuhanyzós fördőszobával és két szoba közös zuhanyzós fürdő és wc használattal.Külön nyíló 15 férőhelyes társalgó a baráti társaságoknak, konyha modern eszközökkel felszerelve.

A belső zárt udvarban hat autó számára kialakított parkoló található, fedett terasz, kerti sütő, jurták, szépen kialakított kert várja a pihenni vágyó vendégeket.

Kirándulási lehetőségek

Vadása-tó

A Hegyhátszentjakab melletti Vadása-tó – több őrségi tóhoz hasonlóan – egy duzzasztásnak köszönheti a létét. A tó körüli ösvény kellemes sétát tesz lehetővé hűvösebb időben is. Kedvelt fürdő- és horgászhely.

Hársas-tó, Máriaújfalu

Az 1980-as évek végén a Hársas-patak felduzzasztásával létrehozott Hársas- tó az Őrségi Nemzeti Park része. Egy erőkkel ölelt völgyben fekszik, kedvelt kiránduló- és horgászhely. A közigazgatásilag Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalut Farkasfa irányába elhagyva jobbra találjuk a hosszúkás tavat. Mindkét végén gépkocsi parkoló van kialakítva, a tóparton futó köves úton gyalogosan lehet közlekedni. A tó körülsétálható, az ösvény közel 2100 méter hosszú. A gyermekeket játszótér várja.

Himfai parkerdő, Himfai-tó

A községtől északnyugatra, Orfalu és Farkasfa között található a Fekete-tó. Ma már nem rendelkezik nyílt vízfelülettel, hanem sokkal inkább lápvidék. A Fekete tóhoz kapcsolódó népmonda szerint a tó helyén valaha templom állt. Egyszer egy asszony – elkésve a karácsonyi miséről – azt mondta, bárcsak süllyedne el szégyenében, és ez megtörtént. Azóta minden Karácsony éjfélkor a Fekete tónál csengőszó hallatszik a mélyből. Csak szakvezetéssel látogatható.

Fürge cselle tanösvény Kercaszomor

A községből kiindulva a Kerca patak és környékének élővilágát, a rétek és az erdők növényzetét, valamint gazdag lepkefaunáját mutatja be. Csak gyalogosan járható be, hossza 3,2 km. Állomásai: 1. A Kerca-patak élővilága, 2. Bükkös-gyertyános tölgyes, 3. Magaskórós, 4. A Kerca menti rétek élővilága, 5. Cserjések, 6. Őshonos és telepített fafajok, 7. Meder-rehabilitáció, 8. A Kerca menti rétek lepkefaunája. A múlt század 60-as éveiben a patak új medret kapott, de a 2006-ban megindult meder-rehabilitáció igyekszik visszaállítani az eredeti állapotokat, az élővilág sokféleségét.

Látnivalók

Templomok:

 • Kercaszomori Szent Vencel-templom helye, Pusztatemető
 • Szent Péter-templom, Őriszentpéter
 • Veleméri román kori Szentháromság-templom Aquila János freskóival
 • Bajánsenyei református templom Nemesnépi Zakál György emléktáblájával
 • Szentgyörgyvölgyi református templom, a Nyugat-Dunántúl egyetlen festett fakazettás temploma
 • Középkori Szent Márton templom, Domonkosfa

Haranglábak:

 • Harangláb, Pankasz
 • Harangláb, Kercaszomor
 • Gödörházi harangláb
 • Nemesnépi harangláb

Múzeumok, kiállítások:

 • Szikszai Edit gyűjtemény Őriszentpéteren: A régi gazdálkodás eszközeit és a mindennapi élet tárgyait mutatja be.
 • Szabadtéri néprajzi múzeum: Az Őrség egyik legfőbb látnivalója a Pityerszeri skanzen (Szalafőn), ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet.
 • Csörgőszeren (Szalafő egyik szerében) még hagyományos módszerrel sajtolják a tökmagolajat.
 • Sindümúzeum, a magyar hieroglif írás és a népi jelkincs múzeuma.

A szlovéniai oldalon:

 • Kapornaki tájház

Fedezd fel az Őrség látnivalóit!

Az ősz főleg a kirándulásoknak kedvez, ezért érdemes ebben az időszakban felfedezni hazánk szépségeit! Az Őrség az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, ugyanis számos látnivalót, természeti kincset rejt. Ha már régóta szeretnél ellátogatni az Őrségbe, itt az alkalom, hogy végre időt szakíts a táj felfedezésére! A hely annyi látnivalót, szépséget tartogat az ide látogatóknak, hogy lehetetlen egy nap alatt mindent bejárni, ezért tervezz inkább több napra, és szállj meg őrségi panziónkban!

A Tündérkert Panzió a tájegység szívében helyezkedik el, így az őrségi túrák alkalmával többek között megismerkedhetsz a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, a nemesnépi haranglábbal, az őriszentpéteri Szent Péter-templommal, a veleméri román kori Szentháromság-templomban megtekintheti Aquila János freskóit, ezen felül számos múzeum és kiállítás is felfedezésre vár!

Ismerd meg Magyarország nevezetességeit, látnivalóit az Őrségben, és foglalj szállást a Tündérkert Panzióban! Várunk szeretettel!